El:Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού

From BCMpedia. A Wiki Glossary for Business Continuity Management (BCM) and Disaster Recovery (DR).
Jump to navigation Jump to search

Το Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού παρέχει στην Ομάδα Επιχειρησιακής Συνέχειας μια προοπτική του μεγέθους καταστροφής για το οποίο ένας οργανισμός προτίθεται να αφιερώσει πόρους για να μετριάσει τις επιπτώσεις και το οποίο είναι αποδεκτό από τον οργανισμό. Ο οργανισμός περιλαμβάνει τη Διοίκηση, το Συντονιστή Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας, την Ομάδα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας, την Ομάδα Σχεδιασμού Ανάκαμψης από τη Καταστροφή και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

Σχετικοί όροι: Διάθεση Αναλήψης Ρίσκου, Πιθανότητα Κινδύνου, Επίπτωση Κινδύνου, Διαβάθμιση Κινδύνου, Εκτίμηση Κινδύνου, Περίοδος Διαταραχής.

Σημείωση 1: Το Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού είναι το μέγεθος της καταστροφής για το οποίο ένας οργανισμός προτίθεται να αφιερώσει πόρους για να μετριάσει.

Σημείωση 2: Το Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού αποτελεί τη βάση ανάπτυξης και υλοποίησης του Σχεδίου Επιχειρησιακής Συνέχειας και των διαδικασιών ανάκαμψης. Το Το Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού σχηματίζεται από τη λίστα απειλών για τις οποίες η Επιτροπή Συντονισμού Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας έχει κρίνει ότι ο οργανισμός είναι ευάλωτος και ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες και εν συνεχεία κόστη ανάκαμψης, αν δεν γίνει τίποτα για την αντιμετώπισή τους. Γενικά το Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού θα πρέπει να επιτρέπει την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Επιχειρησιακής Συνέχειας που να καλύπτει πολλαπλές απειλές.

Σημείωση 3: Το Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην επιχείρηση και την προτεραιότητα με την οποία θα ανακάμψουν οι κρίσιμες επιχειρησιακές και υποστηρικτικές λειτουργίες. Οι χρόνοι ανάκαμψης, οι πόροι και τα κρίσιμα αρχεία θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανάκαμψη των δραστηριοτήτων και να συμβαδίζουν με το Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού.

Σημείωση 4: Τα σενάρια δοκιμών και ασκήσεων θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Τα σενάρια θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού. Για παράδειγμα, εάν ο σεισμός δεν αναγνωρίζεται σαν σημαντική απειλή, τότε δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν σχετικά σενάρια. Αντίθετα, η φωτιά αποτελεί απειλή για τους περισσότερους οργανισμούς, οπότε η ανάπτυξη ενός σεναρίου πυρκαγιάς αποτελεί μια πρακτική επιλογή.

Σημείωση 5: Το χειρότερο πιθανό σενάριο καταστροφής είναι ένα εναλλακτικός όρος για το Κύριο Σενάριο Σχεδιασμού. Δυστυχώς, αυτός ο όρος συγχέεται με την έννοια του σεναρίου απόλυτης καταστροφής. Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του σεναρίου απόλυτης καταστροφής δεν συνίσταται, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να αφιερώσει υπερβολικά πολλούς πόρους για την ανάπτυξη τέτοιων σεναρίων και τη διεξαγωγή δοκιμών. Ωστόσο, η προσπάθεια και οι πόροι που απαιτούνται δεν δικαιολογούνται.